Håret

Hej alla fina människor som tar sig tid att titta in här och läsa alla mina tokigheter!

Lovade ju skriva och berätta lite mer om mitt hår – hur mycket det nu är att berätta om det…. (okej då, varnar för långt inlägg, läs om ni orkar!)

Frisyren, kan jag väl iallafall börja med att säga, var inget frivilligt val i den bemärkelsen att jag var sugen på något nytt…. Men: vi tar det från “början”…

Jag har alltid haft väldigt mycket, tjockt och långt hår. Självlockigt så att det smäller om det och relativt ljust i sig själv (tänk typisk svensk). Det blonda har jag dock valt att förstärka, till en början med färg, därefter med färg och slingor och avslutningsvis med blekning:

20120727-212203.jpg

Färgat håret har jag gjort sedan gymnasietiden, alltid hos frisör!

För snart två år sedan hittade jag min nuvarande frisör (som jag planerar att aldrig byta ut eftersom att hon är i en alldeles egen klass: AMY PÅ CARPE DIEM, STOOOOR REKOMENDATION FRÅN MIG)

Amy och jag beslutade att köra på blekning istället för färg eftersom att vi ville skapa en riktigt ljus look. I början kombinerade vi blekning i botten med slingor på längderna (det långa håret) för att ljusa upp allt – detta, ska väl dock skrivas, sliter enormt på håret – undvik att färga (framförallt bleka) samma del av hårstrået mer än en gång..

Nåväl, allt var frid och fröjd, håret långt och tjockt (som vanligt) och vi båda nöjda med färgen.

I augusti flyttade jag, som ni vet, till USA för ett år där. Vilket innebar att jag skulle behöva hitta ny frisör. Amy (stjärnan!) hade skrivit upp exakt vilka färger och styrkor hon brukar använda och jag är dessutom nära vän med en som jobbar för Loreal och även han kunde råda mig i djungeln av rätt färger osv.

Jag hittade en frisör i Boston (okej, inte vilken som helst: de hade blivit utnämnda bästa salongen i Boston på färg år 2009 och 2010 och jobbade dessutom med Loreals produkter). Gick dit och förklarade noga hur mitt hår skulle va. De färgade men fick en lite för gul ton i håret, vilket ledde till att de gjorde om behandlingen med ett perfekt resultat till följd.

Bara ett par veckor senare beslutades det att jag skulle flytta hem igen och sagt och gjort.

Under min tid i USA mådde jag väl, handen på hjärtat, sådär och var ganska stressad och nere. När jag kom hem och slängdes rakt in i ett nytt jobb fortsatte stressen och eftersom att jag dessutom aldrig riktigt hann landa så blev de inte bättre….

Håret började gå av, till en början uppe på hjässan men längre fram också mitt på:

20120727-213117.jpg

Jag gjorde ALLT i min makt: inpackningar jämt, massa fina oljor, balsam, leave-in prylar, slutade med toffs med metallspänne (ni vet: köp hellre tofsar som saknar metallbiten, den kan gnaga på håret när ni sätter upp det för hårt), sov med fläta, solade med solhatt utomlands.

För drygt en vecka sedan tittar jag mig åter i spegeln (okej då, har förstås speglat mig massor där emellan också…) och insåg: nu är det förlorat. Jag har tappat så mycket hår att min långa frisyr inte längre kan kallas en frisyr utan bara ett råttbo.

Därför blev det en ny tid hos Amy med ett kort resultat:

20120727-213420.jpg

Vad mitt håravfall beror på kan jag tyvärr inte till 100% svara på. Vi har haft våra teorier, Amy, Johan (som jobbar för Loreal) och jag. Och antagligen är det en reaktion av mycket: gamla blekningar och slingningar på samma hår om och om igen (när jag färgar nu bleker vi bara utväxten och låter allt annat hår vara, på så sätt behandlas bara hårstrået en enda gång), slitage från sol (snälla ni: använd keps eller solhatt, speciellt utomlands!), klimatet i Boston (klimatet är olika i olika länder: luftfuktighet, temperatur, solens påverkan) och framförallt: en stor dos stress (har märkt på mer än håret att min stress påverkat mig massor tyvärr….)

Nu får jag leva med mitt korta hår, där vi klippt av det “sjuka” (döda) håret som trillade av. Det som är kvar nu är friskt och jämnlångt och får växa ut starkt (hoppas vi!)

Har ni frågor? Kanske kan jag svara på nån 🙂

Produkterna jag använder är: Loreals schampo, balsam och inpackning från Absolute Repair serien, specialinpackning från Loreal (finns bara hos frisören som man gör på plats) med extra reparerande oljor, efter duschen: olja från Loreal och sen stylar jag alltid med Sunsilks orangea leave in-balsam som ger definierade lockar utan att håret blir kladdigt eller hårt och stelt (jag är ju självlockig så jag vet inte vad man får för effekt med den produkten i rakt hår men hos mig torkar den bara in och håller ihop lockarna)

Borstar bara håret när det är blött, plattar bara när jag vart hos frisören (var 8 vecka) och duschar 1-2 ggr i veckan.

– Hår är verkligen en hel vetenskap!
Och nu har ni fått min story, som sagt: har ni frågor försöker jag gärna svara!

Hoppas ni gillar håret (och framförallt: att jag själv snart börjar trivas med de!)

Kram
Hanna

Posted on 28 July, 2012 in ALLMÄNT

Responses (5)

 1. lea
  28 July, 2012 at 03:04 · Reply

  Hanna!
  Du passar jättebra i det! Du borde vara nöjd 🙂

 2. Danne
  29 July, 2012 at 07:17 · Reply

  Tummen upp för det nya! 🙂 Fin fint!

 3. Jenny
  29 July, 2012 at 02:13 · Reply

  Får man fråga om vad du säger om Östers läge i tabellen?
  Bör man vara orolig för en svacka? 😀

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top